
Date of Manufacture Label on Radiation-Emitting 
Consumer Electronics 
May 14, 1997  

TO: Manufacturers and Importers of Consumer Electronic Products 
  

SUBJECT: Date of Manufacture Label for Electronic Products Subject to 
Radiation Standards 

ISSUE  

The Consumer Electronics Manufacturers Association has requested that the 
Food and Drug Administration (FDA), Center for Devices and Radiological Health 
(CDRH), exempt manufacturers of electronic products from the required label 
providing the date of manufacture or to permit date coding.  

BACKGROUND  

Manufacturers of electronic products are required to comply with radiation 
performance standards promulgated under Section 534(a)(1) of the Electronic 
Product Radiation Control provisions of the Federal Food, Drug, and Cosmetic 
Act (the Radiation Control for Health and Safety Act of 1968). The regulations, 21 
CFR 1010.3, specify that an identification label or tag must be affixed to each 
product with the date of manufacture. On March 7, 1996, the Consumer 
Electronics Manufacturers Association (CEMA), a sector of the Electronic 
Industries Association, requested a change in the date format specified in the 
regulations and then subsequently questioned the need for providing a date on 
the label at all. The original intent of the label was to identify which products are 
subject to a standard (as opposed to ones manufactured prior to the effective 
date) and to identify products subject to differing requirements when the 
performance standards are amended. Since the television and microwave oven 
standards have not been amended since 1983 and the laser standard is seldom 
amended in any manner that affects the consumer product industries, CEMA 
asks that the requirement for the label be exempted until any future amendments 
to these standards are promulgated. The change is expected to reduce the 
tracking resources and paperwork burden on industry, with negligible impact on 
FDA or public health.  

GUIDANCE  

The CDRH concurs that there is little need for the date of manufacture on the 
identification label at this time and failing to provide the information does not 
impact public health. As permitted by Section 539(d) of the Act, the CDRH will 



not object to manufacturers omitting the date of manufacture from the 
identification label required by 21 CFR 1010.3 from consumer (non-medical) 
electronic products under the following conditions:  

1. Each product is marked with a serial number or other identification by 
which the manufacturer may identify the date of manufacture in case of 
any regulatory action or investigation.  

2. The date of manufacture is included on the label within 30 days after a 
final rule to amend an applicable standard is published in the Federal 
Register, if the amendment adds or amends (not reduces or eliminates) 
any aspect of performance to which that electronic product must comply.  

Failure to comply with an applicable standard is a violation of Section 538(a)(1) 
of the Act. Violations will result in disallowing this guidance by the responsible 
parties and are subject to civil penalties not to exceed $1000 per violation and 
$300,000 maximum. Providing false information to the U.S. government is a 
violation of the U.S. Code, Title 18, and subject to criminal prosecution. In 
accordance with FDA's Good Guidance Practices, comments are invited. This 
guidance document represents the agency's current thinking on date of 
manufacture labeling on consumer electronic products. It does not create or 
confer any right for or on any person and does not operate to bind FDA or the 
public. An alternative approach may be used if such approach satisfies the 
requirements of the applicable statute and/or regulations. Any comments or 
questions should be directed to the Electronic Products Branch at the address 
above, by telephone at 301-594-4654 or by facsimile at 301-594-4672.  

Sincerely yours, 

Lillian J. Gill 

Director 
Office of Compliance 
Center for Devices and 
Radiological Health 
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